Νέα στοιχεία ανάκαμψης της οικονομίας - Ετοιμάζεται η επόμενη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές πριν ή μετά το Πάσχα
Για την Αυγή: Γιάννης Αγουρίδης
Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών παρέμειναν χθες οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, έχοντας υποχωρήσει κατά 19 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα και κατά 21 μονάδες βάσης την προηγούμενη, δείγμα του ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει ολοένα και περισσότερο, ενώ αναμενόταν να υπάρξει συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, με θέμα την πρόωρη αποπληρωμή μέρους του χρέους της Ελλάδας προς το Ταμείο.
Η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων διαμορφώθηκε στο 3,35%, ενώ η απόδοση των πενταετών ομολόγων στο 2,2%, κάτι το οποίο “ανοίγει” τον δρόμο για την επόμενη “έξοδο” της χώρας μας στις αγορές (πιθανότατα με 7ετές ομόλογο), λίγο πριν ή λίγο μετά το Πάσχα, ούτως ώστε να ολοκληρώσει τον δανειακό προγραμματισμό της για φέτος!
Η Ελλάδα δανείζεται φθηνότερα από τις ΗΠΑ
Χαρακτηριστικό της καλής έξωθεν μαρτυρίας που επικρατεί είναι ότι: «Στις χρηματοπιστωτικές αγορές η Ελλάδα μπορεί ξαφνικά να δανειστεί φθηνότερα από τις ΗΠΑ, και όλοι τρίβουν τα μάτια τους με έκπληξη. Μα είναι δυνατόν;» όπως γράφει η «Die Welt» προσθέτοντας: «Οι αποδόσεις των πενταετών ομολόγων υποχώρησαν στο 2,17%, από το 2,29% που πωλούνται αμερικανικές μετοχές με την ίδια διάρκεια. «Αν πρέπει να αποδειχθεί ότι η φρενίτιδα έχει χτυπήσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές, τότε τα ελληνικά ομόλογα είναι ένα καλό παράδειγμα», λέει ο Albert Edwards, της Societe Generale».
Εν τω μεταξύ, το Bloomberg αναφέρει ότι το ανανεωμένο κυνήγι των αποδόσεων στις παγκόσμιες αγορές ομολόγων έχει φέρει τους επενδυτές σε νερά που παραδοσιακά είναι ταραγμένα. Το ράλι των ελληνικών ομολόγων, μετά την έγκριση από το Eurogroup της εκταμίευσης χρημάτων προς την πλέον χρεωμένη χώρα της Ευρωζώνης, έχει φέρει τις αποδόσεις των πενταετών ομολόγων να κινούνται κάτω από αυτές των αντίστοιχων αμερικανικών.
Κλ. Ρέγκλινγκ: Τα χειρότερα είναι πίσω για την Ελλάδα
Εν τω μεταξύ, τo μήνυμα πως η Ελλάδα έχει αφήσει τα χειρότερα πίσω της έστειλε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, σημειώνοντας πως πλέον το βάρος θα πρέπει να πέσει στην αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας.
Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC και σε ερώτηση για την τρέχουσα κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Ρέγκλινγκ υπογράμμισε την πρόοδο που έχει καταγραφεί τα τελευταία οκτώ χρόνια. Ενδεικτικά ανέφερε πως η Ελλάδα είχε δημοσιονομικό έλλειμμα 15,5% του ΑΕΠ και πλέον καταγράφει διαρκώς πρωτογενή πλεονάσματα, κάτι που, όπως σημείωσε, δείχνει ότι επήλθε μια τάξη στα δημοσιονομικά της χώρας.
Στο σημείο αυτό τόνισε ότι «τα χειρότερα βρίσκονται πίσω για την Ελλάδα», διευκρινίζοντας, όμως, πως η χώρα «δεν έχει φθάσει στο τέλος του δρόμου». Ειδικότερα, υποστήριξε πως υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που πρέπει ακόμη να εφαρμοστούν και πως οι προσπάθειες θα πρέπει να εστιάσουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης.
Υπέρ της πρόωρης... εξόφλησης
Ερωτηθείς για την επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ, ο Κλάους Ρέγκλινγκ εμφανίσθηκε να υποστηρίζει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
«Εφόσον η Ελλάδα θέλει να αποπληρώσει το ΔΝΤ νωρίτερα, θα πρέπει να διαβουλευτεί με τους πιστωτές της. Αλλά αυτό είναι ένα θετικό σημάδι» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επίσης, ο ίδιος, μιλώντας στη δεξαμενή σκέψης Bruegel, στην Ουάσιγκτον, ανέφερε πως η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο εφόσον η χώρα παραμένει προσηλωμένη στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που συμφώνησε. Επανέλαβε επίσης ότι η Ελλάδα, χάρη στα χαμηλά επιτόκια των δανείων, εξοικονομεί ετησίως περί τα 12 δισ. ευρώ, σε πληρωμές τόκων, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 7% του ελληνικού ΑΕΠ.
Πηγή: Αυγή