ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πράσινο φως για τα ξενοδοχεία της Cosco στον Πειραιά

Πράσινο φως για τα ξενοδοχεία της Cosco στον Πειραιά

12olp_2

Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων ενέκρινε, σύμφωνα με πληροφορίες, την ανακατασκευή του κτιρίου της Παγόδας και τη μετατροπή του σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων, υπό την προϋπόθεση «να μη μεταβληθεί η όψη του».

Εγκριση αλλά υπό όρους έλαβαν από το υπουργείο Πολιτισμού τα σχέδια της Cosco για τη μετατροπή τριών κτιρίων του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς σε ξενοδοχεία. Ειδικότερα, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ), στη χθεσινή του συνεδρίαση για το επενδυτικό πρόγραμμα της Cosco, ενέκρινε, σύμφωνα με πληροφορίες, την ανακατασκευή του κτιρίου της Παγόδας και τη μετατροπή του σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων, υπό την προϋπόθεση «να μη μεταβληθεί η όψη του». Επίσης εγκρίθηκε το σχέδιο μετατροπής των δύο υφιστάμενων μεγάλων αποθηκών σε ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων. Τα δύο τελευταία σχεδιάζεται να είναι 150 και 200 δωματίων αντίστοιχα, ενώ αυτό της Παγόδας, 300 δωματίων. Το κόστος της επένδυσης που προβλέπει το master plan για τις δύο αποθήκες είναι της τάξεως των 48 εκατ. ευρώ, ενώ αυτό για την Παγόδα 60 εκατ. ευρώ.

Ομως, οι περιορισμοί στην όψη –και όχι στη στέγη, που ούτως ή άλλως η διατήρηση και η ανάδειξή της συμπεριλαμβάνεται στους σχεδιασμούς της Cοsco– ενδέχεται να οδηγήσουν σε μικρότερο αριθμό δωματίων, αναφέρουν πηγές του ΟΛΠ.

Η έγκριση των τριών αυτών έργων από το ΚΣΝΜ δεν μεταβάλλει όμως τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει οι αποφάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) στο συνολικό επενδυτικό πλάνο, αξίας 612 εκατ. ευρώ, της Cosco. Με βάση αυτές τις αποφάσεις έχουν μπλοκαριστεί, μεταξύ άλλων, επενδύσεις όπως οι νέες αποθήκες, η ναυπηγική μονάδα για mega yachts, το εμπορικό κέντρο στον νέο επιβατικό σταθμό κρουαζιέρας και το μέγεθος και ο χαρακτήρας καθώς και η τοποθεσία ανέγερσης ενός τέταρτου ξενοδοχείου πέντε αστέρων, συνολικής επιφάνειας 8.000 τ.μ., που χωροθετήθηκε από τον ΟΛΠ στο Porto Leone.

Προκειμένου να «θεραπευτούν» τα προβλήματα αυτά, η Cosco αναμένεται την ερχόμενη Τρίτη να υποβάλει στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων υπόμνημα με τις παρατηρήσεις της επί της αρχικής της γνωμοδότησης. Εκτιμάται πως μετά και τη συνάντηση που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου την προηγούμενη Παρασκευή για το ζήτημα, θα βρεθεί συναινετική λύση, ώστε το master plan να ξεμπλοκάρει από την ΕΣΑΛ. Μένει επίσης να φανεί ποια θα είναι ακριβώς η γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, καθώς αυτή θα είναι η υπουργική απόφαση για το θέμα. Και αυτό διότι ενδέχεται η εν λόγω απόφαση να δημιουργεί ανυπέρβλητα εμπόδια, παρά τις περί του αντιθέτου συζητήσεις που έγιναν μεταξύ κινεζικής πρεσβείας, Cosco και κυβέρνησης την προηγούμενη Παρασκευή.

Υπενθυμίζεται πως στη σύσκεψη, που έγινε εν γνώσει του πρωθυπουργού και παρουσία της Κινέζας πρέσβειρας Ζανγκ Κιγιουέ και συνεργατών της, συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρης, ο υπουργός Ναυτιλίας Φ. Κουβέλης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Στ. Πιτσιόρλας, ο υφυπουργός Πολιτισμού Κωνστ. Στρατής, ο γενικός γραμματέας Λιμένων Χρήστος Λαμπρίδης, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ κάπτεν Φου Τσενγκ Κιου και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Αγγ. Καρακώστας. Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, στη σύσκεψη εκείνη «έγινε συζήτηση για επιμέρους σημεία του προτεινόμενου σχεδίου, ενώ αποφασίστηκε να δρομολογηθεί η έγκρισή του σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Publish modules to the "offcanvas" position.