Η Ελλάδα εξετάζει τρόπους επιτάχυνσης για τη μείωση των μη εξυπηρετούμεvων δανείων και ανοιγμάτων του τραπεζικού κλάδου, όπως επισημαίνει η Deutsche Bank σε νέα έκθεσή της, με κύριο οδηγό τους νέους στόχους που θέτουν οι τράπεζες, τον αντίκτυπο από τα νέα μέτρα για την ταχύτερη μείωση των ΝΡΕs με τη χρήση νέων λύσεων, καθώς και τις πρόσφατες αλλαγές στον νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Στο τέταρτο τρίμηνο του 2018 οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν τα ακαθάριστα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 4,3% με τον δείκτη κάλυψης να κινείται σταθεροποιητικά στο 51%, σημειώνει η Deutsche Bank. Ο κύριος όγκος της μείωσης οφείλεται σε οργανικά μέτρα, καθώς τα χαρτοφυλάκια που πωλήθηκαν στο τρίμηνο ήταν ήδη εγγεγραμμένα το τρίτο τρίμηνο. Παράλληλα, οι τράπεζες έχουν ήδη ανακοινώσει νέους στόχους για τη μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων το 2019-2021 που θα φέρουν τον δείκτη NPL για το σύνολο του κλάδου κοντά στο 15%.
Η μεγαλύτερη είδηση σχετικά με το ζήτημα των NPLs του κλάδου ήρθε τον Μάρτιο, όταν η ελληνική κυβέρνηση και οι τράπεζες συμφώνησαν για τις αλλαγές στο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας που θα επιτρέψει τη μείωση των κινδύνων που προκύπτουν στο χαρτοφυλάκιο ενυπόθηκων δανείων. Οι αλλαγές στον νόμο Κατσέλη ήταν ακόμη πιο περιοριστικές μετά τη συμφωνία με τους πιστωτές της χώρας. Ενα από τα βασικά ζητήματα που δεν διέθετε ο αρχικός νόμος Κατσέλη είναι το ότι οι αιτήσεις για προστασία πλέον περιλαμβάνουν τη διαδικασία προέγκρισης σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, και αυτό θα οδηγήσει στην ακύρωση των μη επιλέξιμων υποθέσεων χωρίς να χρειαστεί να οδηγηθούν στα δικαστήρια. Αυτό ισχύει για όλες τις αιτήσεις προστασίας που εκκρεμούν στα δικαστήρια, που εκτιμώνται σε περίπου 135.000 στα τέλη του 2018. Οι αιτήσεις που έχουν απορριφθεί στη διαδικασία της προέγκρισης θα πρέπει να υποβληθούν και να ελεγχθούν εκ νέου.
Mετά τον έλεγχο, οι τράπεζες θα προσφέρουν μια λύση αναδιάρθρωσης στους πελάτες. Εάν ένας πελάτης προτιμά να προσφύγει στα δικαστήρια, θα πρέπει να πληρώσει το 30% της δόσης μέχρι να δικαστεί η υπόθεσή του. Μόλις επιτευχθεί συμφωνία στο δικαστήριο, ο δανειολήπτης θα λάβει επιδότηση από την κυβέρνηση που θα καλύπτει το 30% της δόσης. Ωστόσο, αν ο οφειλέτης δεν πληρώσει τρεις δόσεις, το καθεστώς προστασίας χάνεται.
Εκτός από τον νέο νόμο Κατσέλη, το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος –το οποίο χρειάζεται την έγκριση του SSM και άλλων πιστωτών– αναμένεται να οδηγήσει στην επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Κατά την άποψη της Deutsche Bank, η Alpha Bank και σε μικρότερο βαθμό η Εθνική Τράπεζα θα επωφεληθούν περισσότερο από το σχέδιο, καθώς θα τις βοηθήσει να μειώσουν το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων ταχύτερα χάρη στους υψηλότερους κεφαλαιακούς δείκτες σε σχέση με τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες.