ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εγκρίθηκε από τον ESM η δόση των 973 εκατ. ευρώ και η αποπληρωμή του ΔΝΤ

Εγκρίθηκε από τον ESM η δόση των 973 εκατ. ευρώ και η αποπληρωμή του ΔΝΤ

"Η σημερινή απόφαση να μην χρεωθεί το πέναλτι επιτοκίου δείχνει ότι η Ελλάδα προχωρά τις μεταρρυθμίσεις", δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ. Χωρίς ενστάσεις πέρασε η πρόταση που είχε στείλει η Ελλάδα την Μεγάλη Τρίτη για την πρόωρη αποπληρωμή του "ακριβού δανείου" προς το ΔΝΤ.

 

Εγκρίθηκε την Πέμπτη από το ΔΣ του ESM η εκταμίευση προς την Ελλάδα της δόσης των 973 εκατ. ευρώ που ενέκρινε το Eurogroup του Απριλίου.

Σύμφωνα με την απόφαση του ESM η δόση αποτελείται από τα 644,42 εκ ευρώ που είναι κέρδη του κεντρικών τραπεζών από την διακράτηση ελληνικών ομολόγων (ANFA SNP’s), 103 εκ ευρώ επιστροφής τόκων που πλήρωσε η Ελλάδα από την 1/1 έως και την 17/6 του από το επιτοκιακό «πέναλτι» του 2% με το οποίο επιφορτίστηκε για δάνεια 11,2 δισ. ευρώ το 2012 από τον EFSF για την επαναγορά χρέους και 226 εκ ευρώ από κέρδος του ίδιου πέναλτι που θα πλήρωνε η Ελλάδα από τις 17 Ιουνίου του 2018 έως και 17 Ιουνίου του 2019.


Όπως τονίζεται ο μηδενισμός του επιτοκιακού πέναλτι για το δάνεια των 11,2 δισ. ευρώ θα επανεξετάζεται σε εξαμηνιαία βάση και θα διατηρείται αν υπάρχει θετική έκθεση από τους θεσμούς σχετικά με την προώθηση των μεταρρυθμίσεων της.

Στην δήλωση του μετά την απόφαση o επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, τόνισε ότι μετά το τέλος του προγράμματος του ESM η Ελλάδα δεσμεύτηκε να προχωρήσει όλες τις βασικές μεταρρυθμίσεις του προγράμματος.

«Η σημερινή απόφαση να μην χρεωθεί το πέναλτι επιτοκίου δείχνει ότι η Ελλάδα προχωρά τις μεταρρυθμίσεις πράγμα που είναι εξαιρετικά σημαντικό για το ESM που έχει δανείσει την Ελλάδα με περισσότερα από 200 δις ευρώ. Η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων θα ενισχύσει την ανάπτυξη της Ελλάδας την οικονομία και θα την διευκολύνει στο να αποπληρώσει το χρέος της».

Τέλος σημειώνεται ότι η πρώτη αυτή δόση προς την Ελλάδα γίνεται σ ε εφαρμογή τω μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκαν το Ιούνιο του 2018 και γίνεται μετά από την θετική γνωμοδότηση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης της 5ης Απριλίου.

 

Η αποπληρωμή του ΔΝΤ 

Παράλληλα στην σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ του ESM πέρασε και μάλιστα χωρίς αντιρρήσεις η πρόταση που είχε στείλει η Ελλάδα την Μεγάλη Τρίτη για την πρόωρη αποπληρωμή των 3,9 δισ. από τα συνολικά 9,7 δισ. ευρώ που οφείλει η Ελλάδα στο ΔΝΤ.

Η πρόταση παρουσιάστηκε από η ελληνική αντιπροσωπεία και υποστηρίχθηκε και από την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας χωρίς κανένας εκπρόσωπος κράτους μέλους να εκφράσει αντιρρήσεις.

Μετά από αυτό δόθηκε η έγκριση να προχωρήσουν οι διαδικασίες για να ολοκληρωθεί η αποπληρωμή μέρους του ΔΝΤ.

 

Του Τάσου Δασόπουλου

Πηγή: News247

Publish modules to the "offcanvas" position.