Ν.Μπάρτλε: Η εποχή των μνημονίων στην Ελλάδα τελείωσε

Ν.Μπάρτλε: Η εποχή των μνημονίων στην Ελλάδα τελείωσε

Ο εντεταλμένος της Ά.Μέρκελ για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, τονίζει ότι «οι oιωνοί δεν φαίνονται κακοί. Η Ελλάδα έχει διαβεί τη βαθιά κοιλάδα των δακρύων»

«Η Ελλάδα προχωρά προ τα μπρος, βρίσκεται σε ανοδική πορεία. Είδαμε με μεγάλη ικανοποίηση τη λήξη του τρίτου προγράμματος. Έτσι, η εποχή των μνημονίων τελείωσε στην Ελλάδα », τονίζει ο Νόρμπερτ Μπάρτλε, ο Εντεταλμένος της καγκελαρίου Μέρκελ για την Ελληνογερμανική Συνέλευση.

Ο ίδιος σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ εκτιμά ότι «η Ελλάδα, ο ελληνικός λαός, έχουν πίσω τους οκτώ πραγματικά δύσκολα, οκτώ σκληρά χρόνια. Δεν ξέρω πώς θα ήταν αυτά τα χρόνια εάν δεν υπήρxε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος έκανε βέβαια πολλά τα οποία δεν κατάφεραν άλλοι να εφαρμόσουν» τονίζει ο κ. Μπάρτλε στο ΑΠΕ ΜΠΕ και προσθέτει : «Πώς θα είναι το μέλλον δεν το γνωρίζω, αλλά οι oιωνοί δεν φαίνονται κακοί. Η Ελλάδα έχει διαβεί τη βαθιά κοιλάδα των δακρύων, αλλά δεν έφτασε ακόμα στον παράδεισο, η ανεργία των νέων παραμένει υψηλή, η οικονομία δεν αναπτύσσεται όσο θα μπορούσε. Πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά, αλλά υπάρχουν καλά σημάδια».

Παράλληλα, ο Χριστιανοδημοκρατης πολιτικός τονίζει ότι τρεις είναι κυρίως οι στόχοι της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης: «Η δημιουργία εταιρικών σχέσεων μεταξύ δήμων και κοινοτήτων στους τομείς της αγροτικής οικονομίας, του τουρισμού, της διαχείρισης απορριμμάτων, της ενέργειας. Συνεργασίες που να έχουν διάρκεια, όχι μόνο βραχυπρόθεσμα προγράμματα ή απλές ανταλλαγές απόψεων αλλά η δημιουργία μιας πραγματικά στενής και διαρκούς συνεργασίας μεταξύ δήμων και κοινοτήτων των δύο χωρών.

» Ο δεύτερος μεγάλος μου στόχος είναι να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην οικονομική διάσταση της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, να συμπεριληφθούν δηλαδή τα τοπικά εμπορικά επιμελητήρια στις συνεργασίες αυτές, διότι η εμπειρία δείχνει εκεί που υπάρχει ισχυρή οικονομία χρειάζονται και ισχυροί δήμοι και κοινότητες και το αντίστροφο. Πρέπει να φροντίσουμε να γίνουν περισσότερες συνεργασίες μεταξύ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μας.

» Και ο τρίτος στόχος μου αφορά στην ίδια την Ελληνογερμανική Συνέλευση. Θέλω να επιτύχω κατά τη διάρκεια αυτής της γερμανικής κοινοβουλευτικής περιόδου, η οποία συνδέεται με την καγκελαρία της κ. Μέρκελ, να οργανωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να συνεχίσει να υπάρχει και στο μέλλον. Να γίνει δηλαδή ένας θεσμός τον οποίο να μη θέλει κανένας να καταργήσει, ο οποίος να υφίσταται ανεξάρτητα από το ποιός θα κυβερνά και να είναι ένας υπερκομματικός θεσμός».

Ερωτηθείς για τη ναζιστική κατοχή στην Ελλάδα και τις πολεμικές επανορθώσεις, ο Νόρμπερτ Μπάρτλε τονίζει ότι «έχουμε πλήρη συνείδηση για τις μεγάλες ιστορικές και ηθικές ευθύνες της Γερμανίας λόγω του ναζιστικού παρελθόντος, έστω και αν δεν ζούσαμε εμείς τότε και πρόκειται για τους παππούδες ή τους προπάππους μας. Το παρελθόν πρέπει να το διατηρούμε στη μνήμη μας, αλλά η επεξεργασία του μπορεί να αποτελέσει τη βάση για να χτίσουμε μια αρμονική, φιλική συνεργασία για το μέλλον».

Τέλος, για τις ελληνογερμανικές σχέσεις ο κ. Μπάρτλε αναφέρει πως έχουν «σαφώς βελτιωθεί τόσο σε κυβερνητικό όσο και σε επίπεδο κοινής γνώμης». Αναφερόμενος δε ειδικά στην Ελληνογερμανική Συνέλευση λέει πως έχει δημιουργηθεί «μια πραγματικά καλή βάση για να επαναπροσδιορίσουμε την περαιτέρω συνεργασία μας», η οποία « είναι μοναδική στην ΕΕ. Υπάρχει μόνο μεταξύ Γερμανίας και ΗΠΑ. Δεν υπάρχει πουθενά αλλού».

Η πλήρης συνέντευξη του Νόρμπερτ Μπάρτλε

- Κύριε Μπάρτλε, ποιές είναι οι εντυπώσεις σας από την 8η Συνάντηση της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης;

Έχω την εντύπωση ότι η Ελληνογερμανική Συνέλευση έχει προχωρήσει πολύ καλά στις διάφορες θεματικές τόσο από ελληνικής όσο και από γερμανικής πλευράς. Υπάρχει μια εποικοδομητική συνύπαρξη και διαπιστώνω μια πολύ καλή εργασιακή ατμόσφαιρα με ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Έχουμε όλοι την άποψη ότι μπορούμε να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο, να δούμε με κριτικό μάτι, απολογιστικά, τι έχει λειτουργήσει καλά και τι λιγότερο, που υπάρχουν δυσκολίες, τι έχει μέλλον, τι όχι και να το αξιοποιήσουμε. Έχουμε δημιουργήσει μια πραγματικά καλή βάση για να επαναπροσδιορίσουμε την περαιτέρω συνεργασία μας.

- Yπήρξαν όμως διαμαρτυρίες στην Κρήτη...

Κατά την έναρξη υπήρξε μια μικρή αναταραχή εξαιτίας κάποιων περιορισμένων αντιδράσεων για τις πολεμικές αποζημιώσεις. Όμως αυτό δεν είναι θέμα με το οποίο ασχολείται η Ελληνογερμανική συνέλευση και σε αυτό συμφωνούν και οι δυο πλευρές, αφού πρόκειται για συνεργασίες σε αυτοδιοικητικό επίπεδο. Είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να αντιμετωπισθεί σε υψηλότερο πολιτικό, ακόμα και διεθνές, επίπεδο, δεν είναι θέμα της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.

- Επιλέξατε ως τίτλο της Συνάντησης στην Κρήτη «Από τον μύθο της Ευρώπης στην Eυρώπη της Πράξης». Τι εννοείτε ακριβώς;

Ότι η Ευρώπη δεν είναι ένα απρόσωπο δημιούργημα, αλλά διαμορφώνεται από τους ίδιους τους πολίτες των χωρών μελών της. Για αυτό και θέλουμε να φέρουμε την δουλειά μας κοντά τους, για αυτό και θέτουμε την συνεργασία στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης στο επίκεντρο. Η Ευρώπη συντελείται στο επίπεδο των δήμων και κοινοτήτων. Οι πολίτες, στο επίπεδο αυτό, είναι εκείνοι οι οποίοι κάνουν στην πράξη βιώσιμους, εφαρμόσιμους, διαχειρίσιμους τους μεγάλους πολιτικούς στόχους της Ευρώπης. Οι ίδιοι οι πολίτες πρέπει να διαμορφώνουν την Ευρώπη. Αυτός είναι ο στόχος μας, το μήνυμά μας. Η συνεργασία αυτή μεταξύ Ελλάδας-Γερμανίας είναι μοναδική στην Ε.Ε. Υπάρχει μόνο μεταξύ Γερμανίας και ΗΠΑ. Δεν υπάρχει πουθενά αλλού.

- Ποιοί είναι οι κυριότεροι στόχοι σας ως νέου εντεταλμένου της καγκελαρίου Μέρκελ για την Ελλάδα;

Τρεις κυρίως: η δημιουργία εταιρικών σχέσεων μεταξύ δήμων και κοινοτήτων στους τομείς της αγροτικής οικονομίας, του τουρισμού, της διαχείρισης απορριμμάτων, της ενέργειας. Συνεργασίες που να έχουν διάρκεια, όχι μόνο βραχυπρόθεσμα προγράμματα ή απλές ανταλλαγές απόψεων αλλά η δημιουργία μιας πραγματικά στενής και διαρκούς συνεργασίας μεταξύ δήμων και κοινοτήτων των δύο χωρών. Ο δεύτερος μεγάλος μου στόχος είναι να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην οικονομική διάσταση της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, να συμπεριληφθούν δηλαδή τα τοπικά εμπορικά επιμελητήρια στις συνεργασίες αυτές, διότι η εμπειρία δείχνει εκεί που υπάρχει ισχυρή οικονομία χρειάζονται και ισχυροί δήμοι και κοινότητες και το αντίστροφο.

Πρέπει να φροντίσουμε να γίνουν περισσότερες συνεργασίες μεταξύ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μας. Και ο τρίτος στόχος μου αφορά στην ίδια την Ελληνογερμανική Συνέλευση. Θέλω να επιτύχω κατά τη διάρκεια αυτής της γερμανικής κοινοβουλευτικής περιόδου, η οποία συνδέεται με την καγκελαρία της κ. Μέρκελ, να οργανωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να συνεχίσει να υπάρχει και στο μέλλον. Να γίνει δηλαδή ένας θεσμός τον οποίο να μη θέλει κανένας να καταργήσει, ο οποίος να υφίσταται ανεξάρτητα από το ποιός θα κυβερνά και να είναι ένας υπερκομματικός θεσμός.

- Κύριε υφυπουργέ, μιλάμε για το μέλλον αλλά υπάρχει και ένα παρελθόν, το ναζιστικό, το οποίο εμποδίζει τη συνεργασία. Νομίζετε ότι το ξεπερνάμε και κοιτάμε μόνο προς το μέλλον;

Όλοι οι συμμετέχοντες από γερμανικής πλευράς έχουμε πλήρη συνείδηση για τις μεγάλες ιστορικές και ηθικές ευθύνες της Γερμανίας λόγω του ναζιστικού παρελθόντος, έστω και αν δεν ζούσαμε εμείς τότε και πρόκειται για τους παππούδες ή τους προπάππους μας. Προσπαθούμε πολύ στην Γερμανία να διατηρήσουμε νωπή τη μνήμη της γενοκτονίας των Εβραίων -και των Ελλήνων Εβραίων-, γνωρίζουμε πολύ καλά επίσης ότι ειδικά στην Κρήτη οι άνθρωποι υπέφεραν πάρα πολύ, όπως άλλωστε και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, από τους ναζί.

Το παρελθόν πρέπει να το διατηρούμε στη μνήμη μας, αλλά η επεξεργασία του μπορεί να αποτελέσει τη βάση για να χτίσουμε μια αρμονική, φιλική συνεργασία για το μέλλον.

- Και πιο πρόσφατα όμως κ. Μπάρτλε, την τελευταία δεκαετία, οι σχέσεις μας υπήρξαν ταραχώδεις. Θεωρείτε ότι ξεπεράσαμε αυτήν την περίοδο;

Νομίζω ναι, αυτό το διαπιστώνω εδώ με όσους συνεργαζόμαστε, το βλέπουν και αυτοί έτσι. Υπάρχουν βέβαια και ορισμένοι, λίγοι, οι οποίοι ακόμα παραμένουν προσκολλημένοι σε αυτήν την περίοδο και δεν βλέπουν με ανοικτό βλέμμα προς το μέλλον.

- Mπορούμε πλέον να ατενίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία μετά από αυτήν την περίοδο κατά την γνώμη σας;

Υπάρχει στη Γερμανία η πολύ διαδεδομένη άποψη -και αυτή αντικατοπτρίζεται και στην Ελληνογερμανική Συνέλευση- ότι η Ελλάδα σιγά σιγά στέκεται στα δικά της πόδια, προχωρά προ τα μπρος, βρίσκεται σε ανοδική πορεία, η δε σχέση μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας έχει σαφώς βελτιωθεί τόσο σε κυβερνητικό όσο και σε περίοδο κοινής γνώμης.

- Την Δευτέρα, στο συνέδριο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου με θέμα ««Η Ελλάδα μετά το μνημόνιο-Πρώτα βήματα στις διεθνείς αγορές», θα απευθύνετε χαιρετισμό. Ποιά είναι ακριβώς η σχέση της Ελληνογερμανικής συνέλευσης με το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο;

Έχω ήδη συναντηθεί δύο φορές στην Αθήνα με τον πρόεδρο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου στο πλαίσιο που περιέγραψα, διατηρούμε στενή επαφή και θέλουμε να την εντατικοποιήσουμε. Με την ευκαιρία του Συνεδρίου θα απευθύνω χαιρετισμό. Στο παρελθόν είχε δοθεί μεγάλη έμφαση στις δραστηριότητες αυτής καθαυτής της Συνέλευσης και τώρα θέλω να την προσανατολίσω προς την οικονομική κατεύθυνση.

- Μπορεί αυτό να ερμηνευτεί ως προοπτική για επενδύσεις στην Ελλάδα;

Η προοπτική αυτή υπάρχει φυσικά, αλλά εμείς προσανατολιζόμαστε περισσότερο προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεν έχουμε να κάνουμε με μεγάλες εταιρείες που είναι εισηγμένες στο γερμανικό χρηματιστήριο. Τέτοιες εταιρείες βρίσκονται ήδη εδώ και η παρουσία τους φυσικά θα συνεχίσει να ενισχύεται, αλλά εμείς εστιάζουμε στη σύνδεση της τοπικής αυτοδιοίκησης και των εκεί υπαρχουσών μικρομεσαίων οικονομικών μονάδων.

Στην Γερμανία υπάρχουν σε κάθε μικρό δήμο πολύ καλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν επαφή με άλλες στο εξωτερικό για να συνεργαστούν ή να επενδύσουν και αντίστροφα υπάρχουν στην Ελλάδα μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες παράγουν καλά προϊόντα, αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα να τα προωθήσουν στην γερμανική αγορά σε τοπικό επίπεδο. Πάρτε για παράδειγμα τα ελληνικά κρασιά και πόσο λίγο προωθούνται στη γερμανική αγορά. Εκεί βλέπω μεγάλες δυνατότητες.

- Βλέπετε δηλαδή περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας...

Ναι, και το έχω συζητήσει ήδη σε αυτοδιοικητικές επιτροπές, αλλά και εσωτερικά με τους συμμετέχοντες στην Συνέλευση. Πρόκειται μια την προοπτική στην οποία θέλω να δώσω νέα ώθηση στην Ελληνογερμανική Συνέλευση.

- Είστε ο εντεταλμένος της κ. Μέρκελ για θέματα που περιορίζονται στην τοπική αυτοδιοίκηση, εν τούτοις θα ήθελα να σας ρωτήσω πως βλέπει η γερμανική κυβέρνηση την κατάσταση στην Ελλάδα μετά το τέλος των μνημονίων;

Η γερμανική κυβέρνηση, το γερμανικό κοινοβούλιο είδαν με μεγάλη ικανοποίηση την λήξη του τρίτου προγράμματος. Έτσι, η εποχή των μνημονίων τελείωσε. Η Ελλάδα στέκεται πλέον στα δικά της πόδια και ελπίζουμε πάρα πολύ ότι τώρα μπορεί να ξεκινήσει μια νέα φάση για την ανάπτυξή της. Παρατηρήσαμε την εύθυμη του διάσταση, αλλά δώσαμε και την ανάλογη προσοχή στο γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας φόρεσε για πρώτη φορά στη ζωή του γραβάτα με αφορμή αυτό το γεγονός....

- Βρίσκεστε πολύ κοντά στην καγκελάριο, θα θέλατε να σχολιάσετε την απόφασή της να μη θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία τους Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος;

Καταρχάς πιστεύω ότι η καγκελάριος ενήργησε πολύ έξυπνα διότι πήρε τα πράγματα στα χέρια της. Δεν φέρεται ούτε άγεται από τα γεγονότα. Δεν είναι ο άνθρωπος ο οποίος βλέπει παθητικά τα γεγονότα, αλλά δρα για να τα αντιμετωπίσει. Αφήνει ανοιχτό το δρόμο της διαδοχή της στην προεδρία και παράλληλα δήλωσε ότι θα παραμείνει καγκελάριος έως το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου. Κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει αυτή η περίοδος, κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει εκ των προτέρων. Ορισμένοι θεωρούν ότι το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου θα μπορούσε να είναι τα μέσα το επόμενου χρόνου. Θα δούμε...

- Και ποιός είναι κατά την γνώμη σας ο επικρατέστερος υποψήφιος για να την διαδεχτεί;

Για το ποιός θα την διαδεχθεί στην προεδρία επιτρέψτε μου να μην κάνω πρόβλεψη. Θα το αποφασίσει το συνέδριο του κόμματος στις αρχές Δεκεμβρίου και το αποτέλεσμα είναι ανοικτό. Ακόμα δεν γνωρίζουμε επίσημα όλους τους υποψήφιους. Έχουν δηλώσει επίσημα ότι θα είναι ο κ. Μέρτς και ο κ. Σπαν, αλλά η κ. Κάρενμπάουερ όχι, ενώ ο κ. Λάσετ σιωπά.

- Το μήνυμά σας προς τους Έλληνες μετά τα μνημόνια ποιο θα ήταν κ. υφυπουργέ;

Η Ελλάδα, ο ελληνικός λαός, έχουν πίσω τους οκτώ πραγματικά δύσκολα, οκτώ σκληρά χρόνια. Δεν ξέρω πως θα ήταν αυτά τα χρόνια εάν δεν υπήρxε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος έκανε βέβαια πολλά τα οποία δεν κατάφεραν άλλοι να εφαρμόσουν.

Πώς θα είναι το μέλλον δεν το γνωρίζω, αλλά οι oιωνοί δεν φαίνονται κακοί. Η Ελλάδα έχει διαβεί τη βαθιά κοιλάδα των δακρύων, αλλά δεν έφτασε ακόμα στον παράδεισο, η ανεργία των νέων παραμένει υψηλή, η οικονομία δεν αναπτύσσεται όσο θα μπορούσε. Πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά, αλλά υπάρχουν καλά σημάδια.

 

Πηγή: Αυγή

Publish modules to the "offcanvas" position.