ΑΡΘΡΑ

Όταν ο προγραμματικός πολιτικός λόγος δημιουργεί φόβο!

Όταν ο προγραμματικός πολιτικός λόγος δημιουργεί φόβο!

Η Νέα Δημοκρατία καταβάλλει προσπάθεια εδώ και περίπου ένα έτος να επικοινωνήσει τον προγραμματικό πολιτικό της λόγο ως κυρίαρχο μέσο-εργαλείο πειθούς του εκλογικού σώματος στον δρόμο προς τις εθνικές εκλογές του φθινοπώρου του 2019. Το ερώτημα όμως που τίθεται σχεδόν άμεσα είναι αν ο λόγος αυτός κρίνεται αποτελεσματικός και ικανός να φέρει τη νίκη στις επερχόμενες εκλογές για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ Μ. ΜΕΛΑΧΡΙΝΟΥ*

Η προσωπική μου άποψη είναι πως όχι. Οι προγραμματικές εξαγγελίες της ακούγονται ως απειλή και αβεβαιότητα στ’ αυτιά των περισσότερων δυνητικών ψηφοφόρων.

Σε αυτό το σημείο θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο να θυμηθούμε μερικές εμβληματικές εξαγγελίες – τοποθετήσεις της Νέας Δημοκρατίας διά στόματος του προέδρου της, Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και επιτελικών στελεχών της:

Επανεκπαίδευση εργαζομένων, αντί χορήγησης δώρου Χριστουγέννων.

Οι επιχειρήσεις ελεύθερες στην «οργάνωση» του χρόνου εργασίας.

Οι γυναίκες ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Σχεδιάζεται να αυξηθεί ο τζίρος των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών κατά 2-5 δισ. ευρώ.

Μετατροπή του κανόνα 1 προς 1 για προσλήψεις στο Δημόσιο με επαναφορά του μνημονικού κανόνα 1 προς 5.

Κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα φάρμακα και αντικατάστασή του με νέο συντελεστή, χωρίς να διευκρινίζεται αν αυτός θα είναι το 13% ή 24%.

Ειδικότερα για τις συντάξεις εξαγγέλλει συνταξιοδοτικό με έναν κύριο πυλώνα (εθνική και αναλογική σύνταξη), έναν δεύτερο κεφαλαιοποιητικό πυλώνα, εισφορές των νέων εργαζομένων σε έναν «ατομικό κουμπαρά» ο οποίος θα έχει αποθεματικό που θα φέρνει αποδόσεις, κοινώς ασφαλιστικό Πινοσέτ. Ο βουλευτής Κώστας Καραγκούνης είχε, εξάλλου, δηλώσει τον Σεπτέμβριο του 2018 ότι η ΝΔ θα ανατρέψει τον νόμο Κατρούγκαλου και από εκεί και πέρα θα εφαρμόσει τον «προσωπικό κουμπαρά», ένα σύστημα που πρώτος εφάρμοσε -και ήταν, είπε, επιτυχημένο- ο δικτάτορας Πινοσέτ στη Χιλή.

Μιλούν επίσης για τη συνεργασία του κράτους με τον ιδιωτικό τομέα μέσω της εκχώρησης δραστηριοτήτων (outsourcing) ώστε οι πολίτες να απολαμβάνουν καλύτερες υπηρεσίες με χαμηλότερο κόστος (όπως σε υπηρεσίες καθαρισμού, φύλαξης, αποκομιδής σκουπιδιών, υποστήριξης και συντήρησης ψηφιακών συστημάτων). Δήλωση Μητσοτάκη στο συνέδριο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών (7/5/2018): «Το Δημόσιο δεν πρέπει να φοβάται τις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα. Το κράτος έχει μόνο να κερδίσει από τη συνεργασία και το outsourcing δημοσίων υπηρεσιών». Δήλωση Μητσοτάκη στον ΣΚΑΪ (28/5/2018): «Το Δημόσιο το οποίο οραματίζομαι είναι ένα Δημόσιο στο οποίο θα συνεργάζεται καλύτερα ο δημόσιος με τον ιδιωτικό τομέα, στο οποίο θα μπορούμε να εκχωρούμε περισσότερες υπηρεσίες και δραστηριότητες στον ιδιωτικό τομέα. Και εφόσον περισσέψουν άνθρωποι, αυτοί θα μετακινηθούν, δεν θα απολυθούν. Και θα μπορέσουμε να τους αξιοποιήσουμε χωρίς να προσλαμβάνουμε κατ’ ανάγκη καινούριους». Ως παράδειγμα έφερε δε την αστυνομία: «Διοικητικές υπηρεσίες μπορούν να εκχωρηθούν σε ιδιώτες ώστε να απελευθερωθούν αστυνομικοί για περιφρούρηση».

Την ίδια ώρα για τη Νέα Δημοκρατία θεωρούνται ήδη ξεπερασμένα:

Το οκτάωρο – ομιλία Μητσοτάκη στο συνέδριο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών (7/5/2018): «Το κλασικό “δυτικό” ωράριο 9 με 5 στην ίδια δουλειά, να παίρνει κανείς σύνταξη από την ίδια δουλειά, από αυτή στην οποία ξεκίνησε, αυτό είναι μάλλον ξεπερασμένο. Σε περιβάλλον τέτοιας τεχνολογικής επανάστασης οι ίδιοι οι πολίτες αλλά και οι επιχειρήσεις θα θέλουν συχνά να οργανώνουν ευέλικτα τον χρόνο εργασίας τους, σύμφωνα με τις δικές τους επιθυμίες».

Η αποζημίωση στην απόλυση.

Το δώρο Χριστουγέννων.

Ολα τα παραπάνω σίγουρα συγκροτούν έναν πολιτικό λόγο που μόνο φόβο δημιουργεί στο εκλογικό ακροατήριο. Τον λαό μιας χώρας η οποία εξέρχεται από την πιο δύσκολή περίοδο που έχει ζήσει σε καιρό ειρήνης, ολοκληρώνοντας με ομαδικές και ατομικές θυσίες τα προγράμματα προσαρμογής και κρατώντας ταυτόχρονα την κοινωνία όρθια με ενισχυμένη μέριμνα για ασθενέστερες ομάδες συμπολιτών μας, όπως θα έκανε κάθε αριστερή – σοσιαλιστική – προοδευτική διακυβέρνηση. Αυτό θα είναι, κατά τη γνώμη μου, το σημαντικότερο επίδικο στις επερχόμενες εθνικές εκλογές: αν θα συνεχίσουμε σε αυτό το μοντέλο αυξημένης φροντίδας προς τους ασθενέστερους ή θα επιλεγεί το άκρως νεοφιλελεύθερο μοντέλο, όπου ο κάθε πολίτης θα προσπαθεί να επιβιώσει μόνος του, χωρίς ψήγμα κοινωνικής προστασίας.

* Οικονομολόγος, MSc, Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

Δημοσιεύτηκε στα «Ιδεογράμματα» της Νέας Σελίδας το Μ.Σάββατο 27/04/2019

 

Πηγή: neaselida.gr

Publish modules to the "offcanvas" position.